Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Αντιβίωση (στα Ιωάννινα) και Βάλβειο (στο Μεσολόγγι)

29 Aυγούστου. Μετά την εισβολή των μπάτσων στο Α.Π.Θ. και το Ε.Μ.Π, μετά τις εκκενώσεις των 3 καταλήψεων της Πάτρας (Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ) και της κατάληψης της Βαλβείου στο Μεσολόγγι, το κινούμενο μπατσοθέατρο συνεχίζει το έργο του στην εκκένωση των καταλήψεων στην δυτική ελλάδα, με επόμενο σταθμό τα Γιάννενα, την κατάληψη Αντιβίωση. Από τις 6:30, 6 συνολικά διμοιρίες περικυκλώνουν την Αντιβίωση και τους 60 περίπου συντρόφους-ισσες, οι οποίοι-ες βρίσκονται από το προηγούμενο βράδυ εκεί έχοντας καλέσει μικροφωνική και ολονύκτια περιφρούρηση του κτιρίου. Με τη συμβολή της πυροσβεστικής μπαίνουν στο κτίριο κόβοντας την κεντρική πόρτα και ξεκινούν τις εργασίες σφραγίσματος του κτηρίου καθώς και διπλανών στα οποία διέμεναν μετανάστες. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, εγκλωβίζουν μέσα σε σφραγισμένο κτήριο 3 σενεγαλέζους μικροπωλητές, τους οποίους, μετά από πιέσεις αλληλέγγυων, τους βγάζουν το βράδυ και τους συλλαμβάνουν!

Η κατάληψη Αντιβίωση στεγάζεται εδώ και 5 περίπου χρόνια σ’ ένα επί 15 χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Γιάννενα. Μετά από πολλές εργασίες των συντρόφων, ο ερειπωμένος και σχεδόν υπό κατάρρευση χώρος, γίνεται λειτουργικός και αποκτά ζωή. Πάντα με όχημα την αυτοοργάνωση, με αντιεραρχικά , αντιεμπορευματικά και αδιαμεσολάβητα χαρακτηριστικά, η κατάληψη Αντιβίωση αποτέλεσε ένα σημείο πολιτικών ζυμώσεων και αυτοοργανωμένης δημιουργίας και έκφρασης. Στα 5 χρόνια λειτουργίας της διοργανώνει και φιλοξενεί πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων με ποικίλες θεματικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, συλλογικές κουζίνες, θεατρικά δρώμενα, πολιτικά καφενεία και πολλά άλλα. Στην Αντιβίωση λειτουργούν η κατάληψη στέγης και ο κοινωνικός χώρος, στον οποίο στεγάζονται πολλές πολιτικές ομάδες, συνελεύσεις, εγχειρήματα και κινηματικές υποδομές.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου αστυνομικές δυνάμεις κάνουν έφοδο στο κατειλημμένο κτίριο της Βαλβείου βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι, κατάσχουν όλα τα πανό και σφραγίζουν το χώρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η έφοδος γίνεται παρουσία υπαλλήλων του ΤΕΙ, τσιράκια του προέδρου Καπλάνη, ο οποίος ευθύνεται και για την εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΤΕΙ Πάτρας, Ν. Γύζη 33. Αργότερα την ίδια μέρα, άτομα της αυτόνομης κίνησης βαλβείου ξανανοίγουν το χώρο συνεχίζοντας την προσπάθεια που γινόταν επί 2,5 μήνες να λειτουργεί ο χώρος ως ανοιχτό ελεύθερο κοινωνικό κέντρο. Στις 21.30 με μια εκ νέου επιχείρηση της αστυνομίας προσάγονται 12 σύντροφοι και ο χώρος ξανασφραγίζεται.

Με ένα στρατηγικά στοχευμένο σχέδιο και με φόντο την καλοκαιρινή περίοδο και τα μειωμένα κινηματικά αντανακλαστικά στις μεγάλες πόλεις, το κράτος συνεχίζει αμείωτα το έργο του. Η φτώχεια, ανεργία, η εξαθλίωση, οι απολύσεις, η δολοφονία του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 €, οι θάνατοι των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η καταστροφή ολόκληρων περιοχών στο βωμό της ανάπτυξης, το γενικευμένο πογκρόμ «ξένιος δίας» και γενικότερα η πολύπλευρη επίθεση που δέχονται οι από κάτω αυτής της κοινωνίας, σκιαγραφούν το ζοφερό τοπίο της λεηλασίας των ζωών μας. Το διακύβευμα είναι η πολυπόθητη συναίνεση μιας εν βρασμώ κοινωνίας, με σκοπό τη διάσωση του ντόπιου καπιταλισμού, παρά την ανελέητη αφαίμαξη που αυτή υφίσταται. Κι αυτή η συναίνεση πρέπει να παρθεί με κάθε τρόπο. Απ’ τη μια με επίθεση σε όσους καθημερινά τη δυναμιτίζουν, από την άλλη με το φόβο, τον παραδειγματισμό, την επιβολή της ησυχίας, της τάξης, της ασφάλειας.

Οι καταλήψεις είναι χώροι όπου οι έννοιες της ιδιοκτησίας, της διαμεσολάβησης από θεσμούς και media, η εμπορευματοποίηση της ζωής, καταργούνται στην πράξη . Ήταν και θα είναι εστίες αντίστασης, συνεύρεσης, πολιτικής ζύμωσης. Είναι χώροι ραδιουργίας και ανατρεπτικών σχεδίων. Είναι χώροι που θα επιλεγούν από όσους και όσες θελήσουν να στηρίξουν και να συμπορευτούν με έναν αυτοοργανωμένο αγώνα, χωρίς καθοδηγητές και κομματικές γραμμές. Εκεί που η έννοια της αλληλεγγύης δεν ξεφτιλίζεται μέσα από σφραγίδες και ψηφίσματα, η αλληλοβοήθεια δεν ταυτίζεται με την φιλανθρωπία… Οι καταλήψεις είναι πρόταση και πρόταγμα… Γι’ αυτό και για το κράτος δεν πρέπει να υπάρχουν (ειδικά σε μια περίοδο όπου είναι στα σκαριά η ψήφιση νόμου για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας). Η επίθεση σ΄ αυτές είναι επίθεση στους ριζοσπαστικούς αγώνες, λογικές και πρακτικές.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ…

…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…