Λευτεριά στον αναρχικό Κώστα Σακκά – Απεργία πείνας από 4/6

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 4/6/2013

 

Από την Τρίτη 4/6/2013 ο αναρχικός σύντροφος Κώστας Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας  παλεύοντας για την απελευθέρωσή του από τα κελιά της δημοκρατίας. Την ημέρα αυτή έληγε και το όριο της μέγιστης προφυλάκισής του, με βάση τα νομικά πλαίσια. Βρίσκεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, καθώς είναι η δεύτερη φορά που προχωρά σε απεργία πείνας. Λίγα λόγια για την υπόθεσή του:

Ο σύντροφος συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στις 4/12/2010 στη Νέα Σμύρνη έξω από αποθήκη, εντός της οποίας βρίσκεται οπλισμός. Αναλαμβάνει την ευθύνη για το χώρο αυτό και τα όπλα που βρέθηκαν, προτάσσοντας την ταυτότητά του ως αναρχικός και τις επιλογές του. Προφυλακίζεται με την κατηγορία της συμμετοχής σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση και της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Έπειτα από τέσσερις μήνες οι ανακριτές Μπαλτάς και Μόκκας του αποδίδουν κατηγορίες εκ νέου για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μην έχοντας βρει κανένα πρόσθετο στοιχείο από τη σύλληψή του μέχρι και εκείνο το σημείο και μη μπορώντας να στοιχειοθετήσουν την “άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση” στην οποία συμμετείχε ο σύντροφος. Ο ίδιος αλλά και η ε.ο. Σ.Π.Φ. αρνούνται τον ισχυρισμό των δύο ανακριτών όχι προς αποφυγή των κατασταλτικών διώξεων, αλλά με βάση την επαναστατική ηθική και προς την αληθή ιστορική καταγραφή, όπως δηλώνει και ο ίδιος.

Στις 6/4/2012 και ενώ το 18μηνο της προφυλάκισης για την πρώτη υπόθεση (ανώτατο όριο κράτησης βάση του νόμου) κοντεύει να τελειώσει, ο σύντροφος προφυλακίζεται εκ νέου για άλλους 12 μήνες για τη διάπραξη 160 εμπρηστικών επιθέσεων της ε.ο. Σ.Π.Φ. με βάση μια νέα δικογραφία στην οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος του, αλλά ούτε καν αναφέρεται το όνομά του.

Ο σύντροφος Κώστας Σακκάς βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για 30 μήνες ενώ είναι υπόδικος, δεν έχει δηλαδή δικαστεί, σε ένα καθεστώς αιχμαλωσίας από το κράτος. Ξεκινά έναν αγώνα για την άμεση απελευθέρωσή του, ενάντια στην εκδικητική παράταση της κράτησής του, πράγμα που ισχύει και για το μέλος της ε.ο. Σ.Π.Φ. Γεράσιμο Τσάκαλο (ήδη προφυλακισμένο για 3 χρόνια). Η παράταση αυτή θα συνιστά ένα νέο νομικό πεπραγμένο, διευρύνοντας τον ορίζοντα των κρατικών επιλογών και νομικών κατασκευών απέναντι σε αγωνιστές που βρίσκονται έγκλειστοι στα κελιά.

Ο καπιταλισμός ξεδιπλώνει μια ευθεία επίθεση πάνω στις ζωές των καταπιεσμένων, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεριζώνοντας κοινωνικές και ταξικές κατακτήσεις αιώνων και επιβάλλοντας την πανταχού παρούσα κυριαρχία κράτους και κεφαλαίου. Απέναντι στους αγώνες που ξεσπούν ενάντια στο νέο πλαίσιο ζωής που επιβάλλεται, η κυριαρχία διευρύνει και πολλαπλασιάζει τα ιδεολογικά και κατασταλτικά όπλα της, επιφυλάσσοντας προφανώς την πιο εξελιγμένη τους μορφή ενάντια στα ριζοσπαστικά κομμάτια, όπως είναι και το αναρχικό / αντιεξουσιαστικό κίνημα. Ιδιαίτερα στις υποθέσεις συντρόφων μας που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της κατασταλτικής στρατηγικής του κράτους: ποινικοποίηση φιλικών και συγγενικών σχέσεων, φρονηματικού τύπου διώξεις, χρήση DNA, εμφάνιση σπιτιών ως γιάφκες, μεταγωγές, πειθαρχικά, ξυλοδαρμοί. Το νομικό οπλοστάσιο του κράτους αναβαθμίζεται, συνεπικουρούμενο από τη μηντιακή κατασκευή εσωτερικών εχθρών, σκοτεινών υποθέσεων και την επιβολή μιας γενικευμένης τρομοϋστερίας. Ιδιαίτερα στις υποθέσεις επαναστατικών οργανώσεων, στα δελτία ειδήσεων καθημερινά ξεδιπλώνεται ένα σήριαλ πάνω στις ζωές και τις πολιτικές επιλογές συντρόφων, σε μια απόπειρα να αρθεί η ύπαρξη και η δράση τους προς όφελος μιας κυριαρχικής θέσης. Όσοι αμφισβητούν το κρατικό μονοπώλιο της βίας, όσοι πράττουν ενάντια στον καπιταλισμό, όσοι έμπρακτα παίρνουν θέση απέναντι στην λεηλασία της ζωής τους, θα γίνονται οι στόχοι της καταστολής και τα υποκείμενα παραδειγματισμού ώστε να παραχθεί η κοινωνική συναίνεση του τρόμου.

Ζώντας μέσα στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί από τους κυρίαρχους, η αναίρεση των προηγούμενων όρων εφαρμογής των νόμων είναι άλλη μία έκφραση της ολομέτωπης επίθεσης που εξαπολύεται πάνω σε όσους αγωνίζονται. Ο σύντροφος Κώστας Σακκάς δεν παλεύει μονάχα για την ατομική του απελευθέρωση. Ο αγώνας του, ο οποίος θέτει μπροστά το ίδιο του το σώμα και την υγεία του, είναι αγώνας όσων βρίσκονται και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καταστολή. Η αλληλεγγύη με κάθε αγωνιζόμενο, η σύνδεση των αγώνων και η απονοηματοδότηση του ορίου νομιμότητας που θέτει η κυριαρχία είναι σημεία που ο ριζοσπαστικός λόγος και δράση θα πρέπει να θέτει στο προσκήνιο. Η απεργία πείνας του συντρόφου δεν είναι ούτε ελεημοσύνη, ούτε οπισθοχώρηση, μα θέση μάχης. Είναι θέση αξιοπρέπειας και αντίστασης και γι’ αυτό είναι αγώνας όλων μας.